2024 ....nog steeds EEN DRUPPEL OP EEN ZAADJE - Reisverslag uit Durban, Zuid-Afrika van Henny Joosten - WaarBenJij.nu 2024 ....nog steeds EEN DRUPPEL OP EEN ZAADJE - Reisverslag uit Durban, Zuid-Afrika van Henny Joosten - WaarBenJij.nu

2024 ....nog steeds EEN DRUPPEL OP EEN ZAADJE

Door: Henny

Blijf op de hoogte en volg Henny

03 November 2024 | Zuid-Afrika, Durban

uMthombo Oktober 2024

“EEN DRUPPEL OP EEN ZAADJE……..”

Met deze slogan begon ik in 2010 mijn vrijwilligerswerk bij uMthombo…..en ook nu na 14 jaar geldt dat nog steeds. Al kun je maar enkele kinderen/jongeren helpen om een nieuwe toekomst te starten ….dan is dat absoluut alle hulp, inspanning en geld waard !!!!

Dit keer stond mijn werkbezoek aan uMthombo in het teken van 2 nieuwe groepen jongeren die op het punt stonden om de ellende, de angsten en de uitzichtloosheid van het straatleven achter zich te laten.

OUT-REACH

We startten met de out-reach, zo bezochten we op de meest, gevaarlijke, vuile en troosteloze plekken in de stad, de jongeren die mee gingen doen aan het voorbereidings traject om het straatleven achter zich te laten.

De meeste van die troosteloze plekken kende ik wel, maar nieuw voor mij was een tentenkamp met omheining en bewaking, dat het overblijfsel was van de coronaperiode , toen niemand de straat op mocht en er voor dakloze jongeren een tentenkamp is opgezet door de gemeente Durban. Vervolgens zijn de tenten blijven staan en is het nu een vreselijke smerige en eigenlijk onbewoonbare troosteloze woonplek geworden voor jongeren, met name jongens. De gemeente Durban trekt zich niets meer aan van degenen die daar nu nog wonen.

Maar het kon nog erger, in een park waar een totaal vervallen stadion staat treffen we wel 200 jongeren, die daar “leven” in de buitenlucht met voor de nacht alleen een dekentje of een kartonnen doos. Ze wonen ergens onder een struikje of als ze “geluk” hebben in het vervallen stadion. Er is hier echt niets dat op echt leven lijkt !!! Het is alleen maar overleven.

Dit is het centrum voor de drugshandel. Eerst mag ik niet mee het park in maar als de Social Workers hebben rondgekeken en er geen direct gevaar dreigt (de moordenaars zijn er niet) mag ik toch het park in.

Troostelozer en uitzichtlozer dan dit heb ik nog niet eerder gezien. Jongeren, door de drugs (heroïne) totaal van de wereld, hangen doelloos rond en 2x er maand komt er een vrachtwagentje en kunnen de jongeren een tasje met schone vaccinatie naalden krijgen om te gebruiken voor de heroïne.

Dit voelt voor mij zo vreemd en vooral zo dubbel….!!!!!

De drugs die hier gebruikt wordt, is vermengd met allerlei “rommel “. Dagelijks sterven hier jongeren door de drugs, ook deze nacht zijn er weer 4 overleden.

Zo triest…..zal iemand hen missen ???.

YOUNG WOMEN INDEPENDANT LIVING

Een groep van 12 meiden met 15 kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar gaan meedoen aan de voorbereidende sessies, met o.a. afkicken van de drugs om vervolgens als ze voldoende gemotiveerd zijn mee te gaan met 2 kampen waar ze verder worden voorbereid op de grote stap om het straatleven achter zich te laten. Zij mogen dan met hun kind(eren) gratis in een huisje van uMthombo wonen en zich daar dan een jaar voorbereiden op een “normaal leven” terwijl de kinderen dan naar een crèche of pre-school gaan.

Een eind buiten Durban op een mooie plek in de bergen vindt deze sessie plaats. De meiden gaan aan het werk met de staf en ik vermaak me met de kinderen. Ik had 2 tassen vol speelgoed gekocht maar ontdek al gauw dat bijna al deze kinderen geen idee hebben wat ze met dat speelgoed moeten doen. Je kunt heel duidelijk zien dat hun ontwikkeling heel ver achter ligt bij hun leeftijd. Deze kinderen worden op geen enkele manier gestimuleerd want de moeders zijn veel te druk met overleven…..!

Een jongetje van 1,5 jaar kan nog niet lopen, maar er mankeert niets aan zijn voetjes of beentjes. Mpendulo gaat met hem lopen en oefenen en aan het eind van de ochtend kan hij lopen………zo simpel kan het zijn !!!!!

POST 16

De volgende dag is er de sessie voor de jongens. Ook weer ver buiten Durban. Ook deze groep van 12 jongens volgen eigenlijk hetzelfde programma met een aantal voorbereidende sessies, afkicken en dan 2 kampen. Als deze jongens erin slagen dit hele traject te doorlopen dan kunnen ze aan de slag in een werkervaringsplek als bewaker of schoonmaker bij hotels en winkels in de stad.

uMthombo begeleidt intussen al meer dan 300 jongeren bij deze werkervaringsplekken. Overal in de stad zie je deze jongeren in mooie blauwe “uniforms” lopen. Dit is echt een heel succesvol project.

In een gesprek met enkele jongens blijkt ook dat hun motivatie soms voortkomt uit het feit dat ze 1 of meerdere kinderen hebben en zich daar dan toch wel verantwoordelijk voor voelen en niet willen dat hun kind hetzelfde leven gaat leiden als zij zelf.

Een jongen vertelde dat hij bijna zijn hele leven al op straat leeft en heel bang is voor deze stap naar een normaal leven, hij heeft geen idee wat hem te wachten staat en hij vraagt zich af of hij het allemaal wel aankan. De staf van uMthombo herkent deze angsten en er is tijdens de kampen veel aandacht voor dit aspect.

ONZE DOELGROEP

In 2010 zijn wij gestart met de financiële ondersteuning van uMthombo, toen ging het vooral om jongens van 6 tot 14 jaar. Intussen is er een grote verandering te zien in de straten van Durban, je ziet er nauwelijks jongeren tussen 6 en 14 jaar die op straat leven. Onze doelgroep werd vervolgens jongeren van 14 tot 26 jaar.

En ik besefte nu dat onze doelgroep niet in eerste instantie de jonge meiden /jongens van 14-26 jaar zijn, maar het gaat nu vooral om deze hele jonge kinderen van 0 tot 6/7 jaar.

Door o.a. onze financiële steun voor uMthombo kunnen de moeders maar, nog veel belangrijker, vooral deze hele jonge kinderen een normale toekomst tegemoet zien.

En toen ik daar zo bezig was met die kleintjes dacht ik……… dit moet ons allerbelangrijkste doel zijn die kleintjes een basis bieden voor een normaal leven …weg van het straatleven….. weg van de ellende, de troosteloosheid en de drugs en opgroeien op een plek die hen echt een toekomst kan bieden.

En dit doel kunnen we mede bereiken door de jonge moeders/vaders te helpen.

STAF VAN UMTHOMBO

Het was zo fijn om alle stafleden van uMthombo weer te zien …het zijn oude bekende vrienden intussen ….en er waren dit keer ook 2 nieuwe jonge enthousiaste Social Workers die zo gemotiveerd en professioneel bezig zijn, geweldigOok een jonge vrouw die zelf op straat heeft geleefd maakt nu onderdeel uit van de staf, zij is als ervaringsdeskundige belangrijk bij het werk op straat.

Ik ben zo trots op de staf van uMthombo, het is echt een zelfsturend, goed georganiseerd team dat heel professioneel en doelgericht bezig is. Daarnaast delen zij hun ervaring en deskundigheid met andere organisatie in het hele land door trainingen en ondersteuning te geven aan vergelijkbare organisaties. Ze staan heel goed bekend en worden veel gevraagd om samen te werken.

NIEUWE PLANNEN

Ook in 2025 worden de huidige projecten voortgezet, daarnaast zijn er n.a.v. het bezoek van Mpenduloaan Nederland (mei 2024) plannen om bij de huisjes van de jonge moeders een kleine laundry op te zetten, waar de jongeren dan kunnen werken. Dit plan wordt nu uitgewerkt zodat de nieuwe groep jonge vrouwen hier aan het werk kunnen.

Er zijn onderhandelingen over een gebouw in de omgeving van Richmond om hier een gemeenschapsgebouw voor uMthombo op te zetten.

Mpendulo bezocht in mei ook de Risk Factory in Twente en hieruit is het contact met de Health and Fire Department voortgekomen om een vergelijkbaar project in Durban op te zetten. Dit parlement was heel enthousiast over de plannen van Mpendulo.Het project zal natuurlijk aangepast worden aan de situatie ter plekke en is afhankelijk van de realisatie van de plannen voor het gemeenschapsgebouw.

TOT SLOT

Het was voor mij een heerlijke week……echt een feestje om daar te mogen zijn en te zien wat uMthombo bereikt. Het was goed om daar weer te zijn.

Ik heb echt heel erg genoten !!!!!!

Ook al zie ik natuurlijk de beelden van alles nog voor me.

En voor de jongeren die echt willen is er met behulp van uMthombo een uitweg.

Wil je nog meer horen over mijn verblijf daar………? Ik vertel je er graag over…

De bijgevoegde foto’s geven een beeld van de situatie

Help Stichting vrienden van uMthombo met een bijdrage

Zodat we deze kleine kinderen een goede toekomst kunnen bieden.

Zie ook :www.stichtingvriendenvanumthombo.nl

Rek. nr. NL49RABO0160482666

• 03 November 2024 - 14:46

Everard:

[e-1f44f]weer een mooie update Henny! Fijn dat er vooruitgang te ervaren valt.

• 03 November 2024 - 17:03

Geert Doosje:

Nog steeds goed bezig Henny

• 04 November 2024 - 17:38

Joke:

Net je verslag gelezen. Indrukwekkend Henny, pas je ook goed op jezelf[e-1f618][e-1f44d]

• 04 November 2024 - 23:19

Hermien:

Wat fijn dat je ook nu weer hebt ervaren wat het geweldige werk door Umthombo betekent voor zoveel jongeren!! Mooi verslag!

• 05 November 2024 - 11:44

Annette VdZ:

Wat fijn dat je ziet dat je inzet vruchten afwerpt. Kan me voorstellen dat je daarvan geniet. Top dat je dit doet!

• 07 November 2024 - 18:38

Marjon Tjepkema:

Ha die lieve Henny, weer mooi geschreven, je neemt ons helemaal mee in al die ellende en ook de mooie successen.